Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Förskolan

Montessoriförskolan Tallen startade 1993 som föräldrakooperativ. I januari 2007 gick Tallen in under Eketånga Montessoriskola och fick namnet Eketånga Montessoriförskola.

Men det är inte lätt att slipa bort gamla vanor - så till vardags kallas vår förskola fortfarande "Tallen".

Vi som arbetar på "Tallen" heter Haidi, Helena, Kristoffer, Magnus och Marika.

Vi arbetar efter Montessoripedagogiken och delar denna syn på barnet och dess lärande.

Dessutom arbetar vi med utepedagogik och skapande.

Vi utgår från barnets motoriska utveckling och försöker möta det enskilda barnets behov.

Utdrag ur Verksamhetsberättelse för 2020:

Tema: Lärmiljö utomhus

Vi har fortsatt att utveckla vår utemiljö under 2020. Vindskyddet färdigställdes under våren med golv, bänkar och stolar. Här äter vi ibland mellanmål och vid andra tillfällen använder vi vindskyddet som uteklassrum. Barnen leker i vindskyddet dagligen.

Under våren och sommaren färdigställdes vår kunskapsbana. Den kompletterades med lutande plan och grov tross så man ska kunna träna sin balans. Vi målade alfabetet på banan, så att barnen kan träna sig på bokstäver och göra olika bokstavs- och ljudlekar tillsammans med oss eller med varandra.

Vi byggde även en klättervägg i slänten som är mycket uppskattad. Vi har även målat siffror med motsvarande mängd (cirklar) från siffran ett upp till hundra på vårt staket. Över vår stora sandlåda har vi byggt en pergola.

Vår utemiljö har därmed fått ett rejält lyft med många nya pedagogiska utmaningar, lek- och träningsmöjligheter.

Tema: Världen

Under våren valde vi ett nytt temaområde. Denna gången blev det världen, dess djur och invånare som stod i fokus. Valet berodde på barnens intresse för att berätta om sina resor de hade gjort.

Barnen fick bl.a. visa bilder från platser de besökt både i Sverige och ute i världen. Det var ett uppskattat inslag där man fick berätta om sina upplevelser. Vi pratade om de olika världsdelarna, målade egna jordklot och gjorde egna böcker med flaggor från Europa. Vi fördjupade oss i våra nordiska grannländer Danmark, Norge, Island och Finland. Vi berättade och visade bilder över vad som förenar och skiljer. Arbetet sattes upp i vår entré så att även besökare kunde förkovra sig i våra nordiska grannländer.

Som avslutning fick barnen tillverka egna pass som de fick använda när vi simulerade en flygtur ut i världen. Personalen hade klätt sig till flygvärdinnor och pilot. Barnen fick visa sina pass när de klev på planet, genomgå säkerhetsrutiner och lyssna på piloten. På vår bildkanon visade vi sedan hur det såg ut och lät när ett plan lyfte. Barnen serverades snacks och fick titta på film (Mumimtrollen) under flygturen. Sedan landade vi i Helsingfors.

Nuvarande öppettider

måndag-torsdag kl 7.15-17.00
fredag kl 7.15-16.30
Ändras efter vårdnadshavares behov.

Välkomna till oss!

Läs mer om vår verksamhet i nedanstående PDF-fil:

Fria ordets dag

Idag, 2022-03-02, har eleverna i åk 6 varit med på en live-lektion!

Läs mer om

Avslutningskonferens Forskarhjälpen 2020

Fredagen 12 februari var det dags för avslutningskonferens för Forskarhjälpen - Stjärnjakten.

Läs mer om

Uteklassrum

Nu har vi invigt vårt uteklassrum på skolgården.

Läs mer om

Vi sponsrar Eketånga Montessori
"Hjälp mig att hjälpa mig själv" - Maria Montessori